Top News

CCC Most Important Previous Year Questions Part 1

1) निम्नलिखित में से कौन एक इनपुट डिवाइस नहीं है?

Which of the following is not an input device?

        a)    Com

        b)   Ocr

        c)    Voice Recognition Device

        d)   Optical Scanner


        Ans. a)    Com

2) निम्नलिखित में से कौन सा Bootstrapping के रूप में भी जाना जाता है?

Which of the following is also known as Bootstrapping?

        a)    Quick Boot

        b)   Hot Boot

        c)    Fast Boot

        d)   Cold Boot


    Ans. d)   Cold Boot

3) Ios ऑपरेटिंग सिस्टम किसके लिए बनाया गया है?

What is the iOS operating system designed for?

        a)    Samsung Mobile Device

        b)   Apple Mobile Device

        c)    Blackberry Mobile

        d)   All Of These


    Ans. b)   Apple Mobile Device

4) लिब्रेऑफिस राइटर में पेज ब्रेक विकल्प किस मेन्यू में होता है?

In which menu is the page break option found in LibreOffice Writer?

        a)    Edit

        b)   Insert

        c)    Styles

        d)   Format


   Ans. b)   Insert

5) निम्नलिखित में से कौन सा लिब्रे ऑफिस राइटर में ट्रैक चेंज का विकल्प है?

Which of the following is a track change option in LibreOffice Writer?

        a)    Track Detail

        b)   Record

        c)    Not Record

        d)   History


    Ans. b)   Record

6) ड्रम, लेजर और चैन किसके प्रकार हैं?

What are Drums, Lasers and Chains?

        a)    Keyboard

        b)   Monitor

        c)    Printer

        d)   None


   Ans. c)    Printer

7) निम्नलिखित में से लिनक्स ऑपरेटिंग सिस्टम कैसे सपोर्ट करता है?

Which of the following is supported by Linux operating system?

        a)    Single-tasking

        b)   Single User

        c)    Multi User And Multi-tasking

        d)   Multi User


   Ans. c)    Multi User And Multi-tasking

8) लिब्रे ऑफिस में चार्ट कितने प्रकार के होते हैं?

How many types of charts are there in LibreOffice?

        a)    3

        b)   4

        c)    10

        d)   15


   Ans. c)    10

9) माइक्रोसॉफ्ट वर्ड में रूलर बार डिफ़ॉल्ट रूप से प्रदर्शित होता है?

Ruler bar displayed by default in Microsoft Word?

        a)  False

        b)   True


   Ans. b)   True

10)   डॉट मैट्रिक्स प्रिंटर टाइपराइटर के समान प्रिंट करता है?

Dot Matrix Printer Prints Similar to Typewriter?

        a)    True

        b)   False


   Ans. a)   True

11)   निम्नलिखित में से कंप्यूटर स्क्रीन में दिखने वाला सिंगल पॉइंट क्या कहलाता है?

Which of the following is a single point visible on a computer screen called?

        a)    Elements

        b)   Cell

        c)    Pixel

        d)   Bit


   Ans. c)    Pixel

12)   बाइनरी नंबर में कितने नंबर होते हैं?

How many numbers are there in binary number?

        a)    10

        b)   16

        c)    2

        d)   8


   Ans. c)    2

13)   सॉफ्टवेयर का प्राथमिक उद्देश्य डेटा को ______ में बदलना है?

The primary purpose of software is to convert data into _______?

        a)    Programs

        b)   Information

        c)    Objects

        d)   Websites


   Ans. b)   Information

14)   Sad का पूरा नाम क्या होगा?

What is the full name of Sad?

        a)    Systems Analysis And Design

        b)   Software Analysis And Design

        c)    System Automation And Design

        d)   Systems Analysis And Document


   Ans. a)    Systems Analysis And Design

15)   .com का अर्थ 'संचार' है?

.com stands for 'Communication'?

        a)    True

        b)   False


   Ans. b)   False

16)   एक यूएसबी पोर्ट, सीरियल पोर्ट से तेज होती है।

A USB port is faster than a serial port.

        a)    False

        b)   True


   Ans. b)   True

17)   संपादित किए जा रहे दस्तावेज़ में क्लिपबोर्ड से टेक्स्ट पेस्ट करने के लिए, कुंजियाँ दबाएँ:

To paste the text from the clipboard in the document being edited, press the keys:

        a)    Ctrl + V

        b)   Ctrl + X

        c)    Ctrl + P

        d)   Ctrl + S


   Ans. a)    Ctrl + V

18)   निम्नलिखित में से कौन सा फाइल एक्सटेंशन पेंट में बनाई गई फाइल को दर्शाता है?

Which of the following file extensions indicate file created in paint?

        a)     BMP

        b)    DOC

        c)     STK

        d)    PPT


   Ans. a)     BMP

19)   कार्यालय का उपयोग करते समय सहायता प्राप्त करने के लिए, आप ……… पर क्लिक करेंगे।

To get help when using office, you would click the ..........

        a)     F1 Key

        b)    F2 Key

        c)     F3 Key

        d)    F4 Key


   Ans. a)     F1 Key

20)   IPV4 का आकार ………..

Size of IPV4 is ..........

        a)     28

        b)    48

        c)     62

        d)    32


   Ans. d)    32

21)   लिब्रे ऑफिस राइटर में टेक्स्ट को सबस्क्रिप्ट करने के लिए …………… कुंजी का प्रयोग किया जाता है।

In libre office writer, ................... key is used for subscript the text.

        a)    Ctrl+Shift+B

        b)    Ctrl+Shift+F5

        c)     Ctrl+Shift+V

        d)    Ctrl+Shift+F1


   Ans. a)    Ctrl+Shift+B

22)   लिब्रे ऑफिस कैल्क में, एक फंक्शन …………… से शुरू होना चाहिए।

In LibreOffice Calc, a function should start with ..................

        a)     =

        b)    %

        c)     Number

        d)    Alphabet


   Ans. a)     =

23)   जीमेल एड्रेस के लिए सही फॉर्मेट चुनें।

Choose the correct format for Gmail address.

        a)     abc@gmail-com

        b)    abcgmail@com

        c)     abc@gmail.com

        d)    None of the above


   Ans. c)     abc@gmail.com

24)   जीमेल में अटैचमेंट का अधिकतम आकार क्या है?

What is the maximum size of attachment in Gmail?

        a)     25 MB

        b)    25 GB

        c)     25 TB

        d)    25 KB


   Ans. a)     25 MB

25)   टेक्स्ट के ऊपर दी गई लाइन को नाम दें।

Name the line given above a text.

        a)     Over line

        b)    Upper Line

        c)     Up Line

        d)    Below Line


   Ans. a)     Over line

26)   लिब्रे ऑफिस राइटर में बिना पैराग्राफ चेंज किए लाइन ब्रेक के लिए किस की का उपयोग किया जाता है।

Which key is used for line break in LibreOffice Writer without paragraph change.

        a)     Ctrl+L

        b)    Ctrl+Enter

        c)     Ctrl+O

        d)    Shift+Enter


   Ans. d)    Shift+Enter

27)   एसएमटीपी का फुल फॉर्म क्या है?

What is the full form of SMTP?

        a)     Simple Mail Transport Protocol

        b)    Simple Mail Terminal Protocol

        c)     Simple Mail Transfer Protocol

        d)    None of the above


   Ans. c)     Simple Mail Transfer Protocol

28)   लिब्रे ऑफिस में थिसॉरस का विकल्प किस मेनू में है?

In which menu is the option of Theasaurus in LibreOffice?

        a)     Tools

        b)    Format

        c)     View

        d)    None


   Ans. a)     Tools

29)   लिब्रे ऑफिस इनमें से किस प्लेटफॉर्म पर काम कर सकता है?

Which of these platforms can LibreOffice Work on?

        a)     Linux

        b)    Mac

        c)     Windows

        d)    All of the above


   Ans. d)    All of the above

30)   यदि किसी कंप्यूटर में ……………… नहीं है, तो वह बूट नहीं हो सकता।

If a computer does not have the ............................ , it can't boot.

        a)    Loader

        b)   Compiler

        c)    Assembler

        d) Operating System


   Ans. d) Operating System

Post a Comment

Previous Post Next Post