Top News

CCC Most Important MCQs Part 2

 

Q. 1. निम्नलिखित में से भारत के कितने बैंक स्विफ्ट के अंतरराष्ट्रीय दूरसंचार नेटवर्क में शामिल है?
A) 249
B) 19
C) 46
D) 28
How many of the following Indian banks are included in SWIFT's international telecommunications network?
A) 249
B) 19
C) 46
D) 28

Ans: C)

Q. 2. निम्न में से सबसे हल्का प्रोटोकॉल कौन सा है?

A) DNS
B) MQTT
C) HTTP
D) FTP
Which of the following is the lightest protocol?
A) DNS
B) MQTT
C) HTTP
D) FTP

 

Ans: b)

Q. 3. निम्नलिखित में से किस लेयर को एंड-टू-एंड लेयर कहा जाता है?
A) Data Link Layer
B) Transport Layer
C) Network Layer
D) Physical Layer
Which of the following layer is called end-to-end layer?
A) Data Link Layer
B) Transport Layer
C) Network Layer
D) Physical Layer

 

Ans: b) 

Q. 4. LAN और MAN की शुरुआत किस पीढ़ी से हुई?
A) Third Generation
B) Forth Generation
C) First generation
D) Second generation
From which generation did LAN and MAN start?
A) Third Generation
B) Fourth Generation
C) First generation
D) Second generation

Ans: a)

Q. 5. निम्नलिखित में से एंटीवायरस किस प्रकार का सॉफ्टवेयर होता है?
A) Malicious software
B) Utility software
C) Malware
D)
इनमें से कोई नहीं
Which of the following is an antivirus software?
A) Malicious software
B) Utility software
C) Malware
D) none of these

Ans: b)

Q. 7. निम्नलिखित में से किस शॉर्टकट कुंजी का इस्तेमाल फंक्शन विजार्ड के लिए किया जाता है?
A) shift + F4
B) Shift + F2
C) ctrl + F2
D) ctrl + F4
Which of the following shortcut key is used for function wizard?
A) shift + F4
B) Shift + F2
C) ctrl + F2
D) ctrl + F4

Ans: c)

Q. 8. एक प्रक्रिया जिसे दोहराया जाता है, मूल्यांकन किया जाता है और परिष्कृत किया जाता है उसे कहा जाता है:
A) interpretive
B) iterative
C) diagnostic
D) descriptive
A process which is repeated, evaluated and refined is called:
A) interpretive
B) iterative
C) diagnostic
D) descriptive

Ans: b)

Q. 9. वर्तमान में लिब्रेऑफ़िस कैल्क वर्कशीट में आपने सेल डी3 का चयन किया है, यदि आप Shift + Spacebar शॉर्टकट कुंजी दबाते हैं तो क्या होगा?
A) Third row will be selected
B) Column D will be deleted
C) Column D will be selected
D) Third row will be deleted
Currently in LibreOffice Calc worksheet you have selected cell D3, what will happen if you press Shift + Spacebar shortcut key?
A) Third row will be selected
B) Column D will be deleted
C) Column D will be selected
D) Third row will be deleted

Ans: a)

Q. 10. निम्नलिखित में से प्रथम वेब ब्राउज़र कब जारी हुआ था?
A) 1993
B) 1995
C) 1990
D) 1991

When was the first web browser released?
A) 1993
B) 1995
C) 1990
D) 1991

Ans: c)

Q. 11. निम्नलिखित में से किस बैंक द्वारा सर्वप्रथम आधार नंबर के साथ रुपे एटीएम और माइक्रो एटीएम कार्ड लॉन्च किया?
A) State Bank if India
B) ICICI Bank
C) Bank of India
D) HDFC bank

Which of the following bank first launched RuPay ATM and Micro ATM card with Aadhaar number?
A) State Bank if India
B) ICICI Bank
C) Bank of India
D) HDFC bank

Ans: c)

Q. 12. निम्नलिखित में से कंपैक्ट डिस्क किस सिद्धांत पर कार्य करती है?
A) Laser
B) Magnetic
C) Mechanical

D) None
On which of the following principle compact discs work?
A) Laser
B) Magnetic
C) Mechanical

D) None

Ans: a)

Q. 13. Ecs का पूर्ण रूप क्या होता है?
A) Electronic Clearing Service
B) Electronic Code Software
C) Electronic Code Service
D) Electronic Clearing Software
What is the full form of Ecs?
A) Electronic Clearing Service
B) Electronic Code Software
C) Electronic Code Service
D) Electronic Clearing Software

Ans: a)

Q. 14. Ubuntu में सुपर कुंजी को दबा कर रखने से क्या होता हैं?
A) Restart the PC
B)
इनमें से कोई नहीं
C) Turn of the PC
D) See all short cuts
What happens when you press and hold the Super key in Ubuntu?
A) Restart the PC
B) None of these
C) Turn of the PC
D) See all short cuts

Ans: a)

Q.15 . लिखित में से कौन सी एप्लीकेशन पासपोर्ट संबंधित है?
A) Seva Passport
B) Passport seva
C) EPassport
D)
इनमें से कोई नहीं
Which of the following applications is passport related?
A) Seva Passport
B) Passport seva
C) ePassport
D) none of these

Ans: b)

Q. 16. निम्नलिखित में से किस दिनांक को उमंग एप जारी किया गया था?
A) 23 November 2016
B) 23 November 2017
C) 23 November 2018
D)
इनमें से कोई नहीं
On which of the following date UMANG app was released?
A) 23 November 2016
B) 23 November 2017
C) 23 November 2018
D) none of these

 

Ans: b)

Q. 1. Airport का कार्य किसके अंडर में होता है?
A) Ministry Of Civil Aviation
B) Ministry Of Information Technology
C) Ministry Of Home Affairs
D) None Of These
Under Whom Is The Work Of The Airport Done?
A) Ministry Of Civil Aviation
B) Ministry Of Information Technology
C) Ministry Of Home Affairs
D) None Of These

 

Ans: A)

 


Q. 2. रो तथा कॉलम की स्क्रोलिंग को प्रतिबंधित करने के लिए किस विकल्प का उपयोग किया जाता है?
A) Stop
B) Stop
C) Fridge
D) Scroll Off
Which Option Is Used To Restrict Scrolling Of Rows And Columns?
A) Stop
B) Stop
C) Fridge
D) Scroll Off

 

Ans: C) 

 


Q. 3. ऑनलाइन बैंकिंग क्या है?
A) My Banking
B) Internet Banking
C) Upi
D) Ussd
What Is Online Banking?
A) My Banking
B) Internet Banking
C) Upi
D) Ussd

 

Ans: B)

 


Q. 4. निम्नलिखित में से कौन एक इनपुट डिवाइस नहीं है?
A) Com
B) Ocr
C) Voice Recognition Device
D) Optical Scanner
Which Of The Following Is Not An Input Device?
A) Com
B) Ocr
C) Voice Recognition Device
D) Optical Scanner

 

Ans: A)

 


Q. 5. Pan का पूरा नाम क्या होता है?
A) Permanent Account Number
B) Permanent Address Number
C) Public Account Number
D) None Of These
What Is The Full Name Of Pan?
A) Permanent Account Number
B) Permanent Address Number
C) Public Account Number
D) None Of These

 

Ans: A)

 


Q. 6. निम्नलिखित में से कौन सा Bootstrapping के रूप में भी जाना जाता है?
A) Quick Boot
B) Hot Boot
C) Fast Boot
D) Cold Boot

Which Of The Following Is Also Known As Bootstrapping?
A) Quick Boot
B) Hot Boot
C) Fast Boot
D) Cold Boot

 

Ans: D)

 


Q. 7. Ios ऑपरेटिंग सिस्टम किसके लिए बनाया गया है?
A) Samsung Mobile Device
B) Apple Mobile Device
C) Blackberry Mobile
D) All Of These
What Is The Ios Operating System Designed For?
A) Samsung Mobile Device
B) Apple Mobile Device
C) Blackberry Mobile
D) All Of These

 

Ans: B) (ccconlinetyari.com)

 


Q. 8. माउस में कितने बटन होते हैं?
A) तीन
B)
दो
C)
एक
D)
चार
How Many Buttons Does A Mouse Have?
A) Three
B) Two
C) One
D) Four

 

Ans: A)

 


Q. 9. निम्न में किसका प्रयोग करने के बाद, बंद कर देना चाहिए?
A) Flash Light
B) Application
C) App Update
D) None Of These
Which Of The Following Should Be Discontinued After Using It?
A) Flash Light
B) Application
C) App Update
D) None Of These

 

Ans: B)

 


Q. 10. आधार इनेबल पेमेंट सिस्टम में ऑथेंटिकेशन के लिए यूनीक आईडी के साथ-साथ अन्य किस की आवश्यकता होती है?
A) Password
B) Biometric
C) Pin
D) None
What Are The Unique Ids Required For Authentication In Aadhaar Enabled Payment System Along With What Others?
A) Password
B) Biometric
C) Pin
D) None

 

Ans: B)

 


Q. 11. निम्न में से कौन E-mail के फाउंडर है?
A) Paul Buchheit
B) Ray Tomlinson
C) Bill Gates
D) None
Who Among The Following Is The Founder Of E-mail?
A) Paul Buchheit
B) Ray Tomlinson
C) Bill Gates
D) None

 

Ans: B)

 


Q. 12. लिब्रेऑफिस राइटर में पेज ब्रेक विकल्प किस मेन्यू में होता है?
A) Edit
B) Insert
C) Styles
D) Format
In Which Menu Is The Page Break Option Found In Libreoffice Writer?
A) Edit
B) Insert
C) Styles
D) Format

 

Ans: B) (ccconlinetyari.com)

 


Q. 13. Wi-fi का पूरा नाम क्या होता है?
A) Wireless Fidelity
B) Wireless Files
C) Wide Files
D) None
What Is The Full Name Of Wi-fi?
A) Wireless Fidelity
B) Wireless Files
C) Wide Files
D) None

 

Ans: A)

 


Q. 14. निम्नलिखित में से कौन सा वीडियो शेयरिंग वेबसाइट का उदाहरण नहीं है?
A) Metacafe
B) Pinterest
C) Dailymotion
D) Youtube
Which Of The Following Is Not An Example Of A Video Sharing Website?
A) Metacafe
B) Pinterest
C) Dailymotion
D) Youtube

 

Ans: B)

 


Q. 15. निम्नलिखित में से कौन सा लिब्रे ऑफिस राइटर में ट्रैक चेंज का विकल्प है?
A) Track Detail
B) Record
C) Not Record
D) History
Which Of The Following Is A Track Change Option In Libreoffice Writer?
A) Track Detail
B) Record
C) Not Record
D) History

 

Ans: B)

 


Q. 17. Umang App में N का क्या अर्थ होता है?
A) New
B) New-age
C) Next
D) None
What Does N Stand For In Umang App?
A) New
B) New-age
C) Next
D) None

 

Ans: B) 

 


Q. 18. ड्रम, लेजर और चैन किसके प्रकार हैं
A)
कीबोर्ड
B)
मॉनिटर
C)
प्रिंटर
D) None
What Are Drums, Lasers And Chains?
A) Keyboard
B) Monitor
C) Printer
D) None

 

Ans: C)

 


Q. 19. निम्नलिखित में से लिनक्स ऑपरेटिंग सिस्टम कैसे सपोर्ट करता है?
A) Single-tasking
B) Single User
C) Multi User And Multi-tasking
D) Multi User
Which Of The Following Is Supported By Linux Operating System?
A) Single-tasking
B) Single User
C) Multi User And Multi-tasking
D) Multi User

 

Ans: C)

 


Q. 20. किस बैंक ने अपने उपयोगकर्ताओं के लिए यूएसएसडी एप्लिकेशन लॉन्च किया है?
A) Pnb
B) Cbi
C) Bob
D) Union Bank Of India
Which Bank Has Launched Ussd Application For Its Users?
A) Pnb
B) Cbi
C) Bob
D) Union Bank Of India

 

Ans: D)

 


Q. 21. निम्नलिखित में सेक्लाउड कंप्यूटिंग का मतलब क्या है?
A) Storing Data On A Local Server
B) Storing Data On Own Computer
C) Data Transmission Through Clouds
D) Storing Data Of Cloud Servers
What Is Meant By Cloud Computing In The Following?
A) Storing Data On A Local Server
B) Storing Data On Own Computer
C) Data Transmission Through Clouds
D) Storing Data Of Cloud Servers

 

Ans: D) (ccconlinetyari.com)

 


Q. 22. जब ई-मेल भेजने वाले और प्राप्त करने वाले एक ही सिस्टम पर हो, तो हम केवल दो ______ की जरूरत होती है?
A) Servers
B) User Agents
C) Domain
D) Ip
When The Sender And Receiver Of E-mail Are On The Same System, We Only Need Two _______?
A) Servers
B) User Agents
C) Domain
D) Ip

 

Ans: B)

 


Q. 23. लिब्रे ऑफिस इंप्रेस प्रोग्राम प्रत्येक स्लाइड के लिए नोट्स बनाता है, जो केवल ______ को दिखाई देते हैं?
A) The User
B) The Presenter
C) No Body
D) The Creater
Libreoffice Impress Program Creates Notes For Each Slide, Which Are Visible Only To _______?
A) The User
B) The Presenter
C) No Body
D) The Creator

 

Ans: A)

 


Q. 24. फार्मूला =quotient(509.8,7) का परिणाम क्या होगा?
A) 70
B) 72
C) 75
D) 77
What Will Be The Result Of The Formula =quotient(509.8,7)?
A) 70
B) 72
C) 75
D) 77

 

Ans: B)

 


Q. 25. लिब्रे ऑफिस में चार्ट कितने प्रकार के होते हैं?
A) 3
B) 4
C) 10
D) 15
How Many Types Of Charts Are There In Libreoffice?
A) 3
B) 4
C) 10
D) 15

 

Ans: C)

 


Q. 26. निम्नलिखित में से प्रथम ग्राफिकल ब्राउज़र कौन सा है?
A) इंटरनेट एक्सप्लोरर
B)
मोज़िला
C)
नेटस्केप
D)
ओपेरा
Which Of The Following Is The First Graphical Browser?
A) Internet Explorer
B) Mozilla
C) Netscape
D) Opera

 

Ans: C)

 


Q. 27. निम्नलिखित में से कौन-सा एंटीवायरस का उदाहरण नहीं है?
A) Avast
B) Vlc
C) Bitdefender
D) Avg
Which Of The Following Is Not An Example Of Antivirus?
A) Avast
B) Vlc
C) Bitdefender
D) Avg

 

Ans: B)

 


Q. 28. Ecb का पूरा नाम क्या होता है?
A) Electronic Control Book
B) Electronic Code Book
C) Electronic Cipher Book
D) Electronic Cryptography Book
What Is The Full Form Of Ecb?
A) Electronic Control Book
B) Electronic Code Book
C) Electronic Cipher Book
D) Electronic Cryptography Book

 

Ans: B) 

 


Q. 29. निम्नलिखित में से कौन सा प्रोटोकॉल हल्का है?
A) Spi
B) Http
C) Mqtt
D) Coap
Which Of The Following Protocols Is Lightweight?
A) Spi
B) Http
C) Mqtt
D) Coap

 

Ans: C)

 


Q. 30. Libreoffice 0.3 में कितनी भाषाएं समर्थित हैं?
A) 80
B) 75
C) 70
D) 40
How Many Languages ​​are Supported In Libreoffice 0.3?
A) 80
B) 75
C) 70
D) 40

 

Ans: D)

 


Q. 31. लिब्रेऑफिस राइटर फॉर्म नियंत्रण के लिए कॉमनली डेटाबेस का उपयोग किया जाता है?
A) Access
B) Base
C) Sql
D) My Sql
Commonly Used Database For Libreoffice Writer Form Control?
A) Access
B) Base
C) Sql
D) My Sql

 

Ans: C)

 


Q. 32. निम्नलिखित में से कौन सी कमांड द्विभाषिक वातावरण प्रदान करती है?
A) Shell
B) Hardwere
C) Cpu
D) Kernel
Which Of The Following Commands Provide A Bilingual Environment?
A) Shell
B) Hardware
C) Cpu
D) Kernel

 

Ans: A)

 


Q. 33. Paytm, ई-कॉमर्स और ई-वॉलेट दोनो है।
A) True
B) False
Paytm Is Both E-commerce And E-wallet.
A) True
B) False

 

Ans: A) 


Q. 34. टोकन रिंग कंप्यूटर संरचना माइक्रोसॉफ्ट द्वारा प्रदान की गई थी।
A) True
B) False
The Token Ring Computer Structure Was Provided By Microsoft.
A) True
B) False

 

Ans: B)

 


Q. 35. माइक्रोसॉफ्ट वर्ड में रूलर बार डिफ़ॉल्ट रूप से प्रदर्शित होता है।
A) False
B) True
The Ruler Bar Is Displayed By Default In Microsoft Word.
A) False
B) True

 

Ans: B)

 


Q. 36. वेब ब्राउज़र में वेब पेज की भाषा परिवर्तित नहीं की जा सकती।
A) False
B) True
The Language Of The Web Page Cannot Be Changed In The Web Browser.
A) False
B) True

 

Ans: A)

 


Q. 37. डॉट मैट्रिक्स प्रिंटर टाइपराइटर के समान प्रिंट करता है।
A) True
B) False
A Dot Matrix Printer Prints Similarly To A Typewriter.
A) True
B) False

 

Ans: A)

Post a Comment

Previous Post Next Post